Kategoriler: Omurga Sağlığı

Bel ve kalça ağrınızın sebebi sakroiliak ağrı olabilir mi?

Orta yaş üzerinde bel ve kalça ağrısının en sık nedenlerinden biri olan sakroiliak eklem ağrısı bazı romatizmal hastalıklarda genç yaşta da görülebilir.

Sakroiliak eklem nedir ve nerede bulunur;

Omurgamızı leğen kemiği ile birleştiren eklemdir. Vücudumuzda sağ ve solda olmak üzere iki sakroiliak eklem vardır.  Bu eklemler büyük kaslarla omurga ve kalça eklemine tutunur.

Sakroilak eklem de ağrı neden olur;

Eklemin istemeden zorlanması, düşme, yanlış kullanımı veya iltahabi durumu ile sakroiliak ağrı ortaya çıkar. Ankilozan Spondilit gibi romatizmal hastalıkların da genellikle ilk belirtisi sakroiliak eklem ağrısıdır.

Sakroiliak eklem ağrısı nasıl olur ve nasıl tanı konulur;

Ağrı belin alt bölgesi ve kalçadan başlar. Kasık ve bacağa yayılabilir. Yürümek, oturmak hatta bazen yatmak bile kalça bölgesinde ızdıraplı ağrıya neden olur. Ağrının karakteri bel fıtığına çok benzediği için hatalı tanı konulabilir.

Tanıda muayene ve görüntüleme yöntemleri kullanılır. Sakroiliak ağrısı olan bir hastada aynı zamanda bel fıtığı da olabilir. Bu durumda tedavi hatalı olarak bel fıtığına yönelik yapılabilir ki hasta bir türlü tedavi olamaz.

MRI gibi ileri görüntüleme yöntemleri ile bile sakroiliak eklem hastalığı tanısı konulamayabilir. Tanıda şüphe varsa sakroiliak eklem içine yapılacak lokal anestezik enjeksiyonu ile ağrının geçmesi kesin tanıyı koydurur.

Sakroiliak eklem ağrısı nasıl tedavi edilir;

Tedavisinde ilaçlar etkili olabilir. İlaç tedavisine yanıt alınamayan hastada en etkili yöntemler eklem içi kortizon veya radyofrekans tedavisidir. Kortizonun ağızdan veya kas içine verilmesi tedavide yetersiz olabilir. Etkin tedavi için kortizonun yüksek dozlarda verilmesi durumunda ise kortizona bağlı yan etkiler ortaya çıkabilir.

Bu nedenle kortizon verilmesi gerekiyorsa eklem içine ve çok düşük dozlarda verilmesi daha uygun olur. Eklem içi enjeksiyon veya radyofrekans tedavisi ameliyathane şartlarında ve eklemin görüntülenmesini sağlayan skopi cihazı eşliğinde yapılır.

 

Uygulama sırasında hafif sakinleştirici verilmesi ile hasta işleme ait rahatsızlık hissetmez. İşlem yaklaşık 15-45 dakikada tamamlanır ve hasta yatağına alınır. Birkaç saatlik gözlem sonrası da taburcu edilir. Ağrıda hemen rahatlama başlar.

Sonuç olarak sık karşılaşılan ancak pek fazla bilinmeyen sakroiliak ağrı tanınması durumunda tedavi edilebilir bir rahtsızlıktır.

Yorumları görüntüle

  • Hocam 12 yıl önce uzun süren ağrılı tutulmalarım var idi. Dr lar birşey bulamıyorlardı. Bel Kaslarımı güçlendirmemi söylediler hep. 1 yıl süren ağrılarım arttı. Başka bi dr sakroileit olduğumu söyledi. Günlük 8 adet E***l tedavisi ile çok fayda gördüm . Aralıklı tutan tutulmalarım. 2. Doğum sonrasında çok çok aşırı derece oldu. Emzirmeden dolayı ilaçta alamadım. Zorlu bir süreç geçirdim. 1 .2 yıldır tutulmalarım yok. Sırt ağrılarım çoğalmıştı. Romatoloji uz. İle görüştüm
    Tetkikler yapıldı. Sakroiliak Mr. Laboratuar gibi. Şuanda sakroiletim olmadığını doğum sonrası olup geçtiğini söyledi. Sizce tekrarlama olasılığı varmı. Tamamen bitmiş midir bu hastalık

    • Tekrarlayabilir tabi ki. Tekrarlamaması için Fonksiyonel tıp doktorundan destek almanızı öneririm. Geçmiş olsun.

  • Merhaba Dr. Bey. Üç ay önce aniden başlayan kalçadan bacağa ve ayağa kadar uzanan ağrı ile tanıştım.bacağım buruluyor gibi bir ağrım vardı. Elli gün sürdü. Bu süre içinde gittiğim beyin cerrahı belimde bir büyük üç küçük fıtık olduğunu fakat ameliyat gerektirmediğini bu ağrının üç haftada geçeceğini söyledi. Ayak parmaklarımda uyuşma da vardı. Oturmak, kalkmak, yatmak işkence gibiydi. Arada bıçaklanıyormuş gibi ağrı giriyor ve olduğum yerde kalıyordum. Sadece öne doğru bükülerek yürüyünce ağrı hissetmiyordum. İğneler ilaçlar hiç etki etmedi. Fizik tedavi doktoru priformis sendromu olduğunu söyledi. Onun verdiği ilaç ile bir miktar rahatladım. Elli gün sonra bir videoda gördüğüm hareketi uyguladım ve ağrım geçti. Bir ay kadar iyiydim. Üç gün önce yine başladı. Belki perde takmak tetikledi. Özellikle gece uyutmayacak kadar çok ağrıyor. Gündüz daha iyiyim. Doktora gittim bu kez leğen kemiğimde ödem alanları olduğunu ağrının bundan kaynaklandığını söyledi. Bunun romatizma demek olduğunu en az bir yıl ilaç kullanmam gerektiğini söyledi. Bu teşhisler neden bu kadar farklı? Ne yapmalıyım? Öncesinde aletli plates önerilmişti. Bu ağrıyla tanışınca bıraktım. Şimdi tekrar başlayabileceğim söylendi. Beyin cerrahı, önermiyorum demişti. Gerçekten arada kaldım. Ne yapmam gerekiyor?

    • Ağrılı iken egzersiz yapmayın. Tanınız net konulamamış ne yazık ki. Ağrınız devam ediyorsa göreyim sizi

Paylaş
Yayınlayan
İsmail Gökyar

Son yazılar

  • Omurga Sağlığı

Ameliyatsız Ağrı Tedavisi

Ağrı tedavisi öncelikle ağrının nedeninin saptanması ile başlar. İlk hedef ağrının nedeninin tedavisidir. Örneğin bel…

2 ay önce
  • Omurga Sağlığı

Bel Fıtığı Evreleri

Bel fıtığı nedir? Kemik yapıdaki omurların birbirine temasını engelleyen diskler jelatinöz kıvamdadır ve araba amortisörü…

2 yıl önce
  • Omurga Sağlığı

Ağrı tedavisinde merak edilenler

Ağrı tedavisi genel anlamda iki türlü amaca hizmet  eder. Birincisi adından da anlaşılacağı üzere ağrının…

4 yıl önce
  • Omurga Sağlığı

Bel, sırt ve boyun sağlığı için en iyi egzersiz nasıl yapılır?

Omurgamız boyun bölgesinden kuyruk sokumuna kadar düz bir sopa gibi değildir. Boyun, sırt ve bel…

4 yıl önce
  • Omurga Sağlığı

Covid 19 dönemi tedbirlerimiz

Covid-19 pandemisinde hastalarımızın ve sağlık çalışanlarının güvenliğini önemsiyoruz; Pandemi süresince tüm dünyada izolasyon tedbirleri alınması…

4 yıl önce
  • Omurga Sağlığı

Trigeminal nevralji tanı ve tedavisinde 10 ipucu

Yüz bölgesinde görülen şiddetli, rahatsız edici ağrıların bir çok sebebi olabilir.  Trigeminal Nevralji hastalığı yüzde…

4 yıl önce