Donuk Omuz ve Omuz Ağrısı için Ameliyatsız Tedavi

Adeziv kapsülit (frozen shoulder) denilen donuk omuz rahatsızlığı, omuzda hiç geçmeyen şiddetli ağrı ve omuzda hareket kısıtlılığı ile kendini gösteren, hayatı zehir eden bir omuz rahatsızlığıdır.

Donuk omuz kimlerde görülür ?

Donuk omuz daha çok diyabetli hastalarda görülmesine karşın herhangi bir travma veya ameliyat sonrası da görülebilir. Kadınlarda daha çok görülen bu durum sıklıkla 40 yaş üstünde ortaya çıkar. Yani genel olarak donuz omuz şu kişilerde ve durumlarda görülür ;

  • Diyabetli hastalar
  • Travma ve ameliyat sonrası gelişim
  • Daha çok kadınlarda
  • 40 yaş üstünde
  • Tiroid hastalıkları
  • Parkinson hastalığı

Tanı nasıl konulur?

Tanıda muayene önemlidir. Röntgen ve MR ile detaylı inceleme yapılabilir.

Donuk Omuz evreleri nelerdir?

Önce omuz bölgesinde ağrı başlar. Ardından hasta omuz hareketlerini sınırlar ve hareketsiz iken ağrı azalır ancak kol hareketleri sınırlı ve ağrılıdır, omuz donuklaşır. Ve son evre olarak çözülme evresi görülür.

Donuk Omuz neden olur?

Omuzda çarpma, burkulma gibi travmalar sonrası gelişebilir. Özellikle diyabetik hastalarda daha sık görülür. Omuzu çevreleyen kapsülün enflamasyonu ile ortaya çıkar. Dolayısıyla donuk omuz gelişmesinde beslenme bozuklukları ve ek hastalıkların da rolü vardır

Donuk omuz nasıl gelişir ?

Şiddetli omuz ağrısı, omuz ekleminin gittikçe hareket etmesine engel olur. Donmuş bir omuz eklemi, hareketsiz bir kol ile karşımıza çıkar. Fizik tedavi kol ve omuz ekleminin ağrılı olması nedeniyle yeterince başarılı sonuç veremez.

donuk omuz tedavisiDonuk omuz ağrısında ameliyatsız tedavi seçeneği var mı ?

Cerrahi gerektirebilecek kadar hayattan bıktıran bu rahatsızlık ne yazık ki cerrahiden de her zaman beklendiği kadar fayda görmez.

Fizik tedavi veya kaplıca tedavisi ağrılı omuzu hareket ettirmek zor olduğu için yeterli sonuç vermeyebilir. Ağrıya karşın yapılan omuz egzersizleri durumu daha ciddi hale getirebilir.

Boyun bölgesindeki C5-6 arka kök sinirlerine radyofrekans tedavisi omuz bölgesindeki bu iltihabi durumu ve ağrıyı yok etmekte oldukça etkilidir. Yapılan tedavi sonrasında hastanın yapacağı aktif egzersizler ile hem ağrı ortadan kalkar hem de omuz-kol hareketleri eski haline geri dönebilir.

Omuz ağrısının dayanabilir hale gelmesi ile fizik tedavi daha iyi sonuçlar verir. Hatta hasta evde yapacağı ufak egzersizler ile omuzu hareketlerine tekrar kavuşur.

Ameliyathane şartlarında cerrahi kesi olmadan yapılan 2-3 saatinizi alan bu uygulama ile şiddetli omuz ağrısından kurtulmak ve eskisi gibi omuz hareketlerine kavuşmanız mümkün.

İşlem sedasyon denilen sakinleştirici ilaç etkisi altında yapıldığı için hasta herhangi bir acı duymaz, yapılan işlemi hatırlamaz. İşlem sırasında genel anestezi ye gerek olmadığı için ileri yaş ve ek sorunları olan hastalarda da uygulanabilir.

Omuz ve kolun ağrısız bir şekilde hareketini sağlayabilen bu uygulama protez ameliyatı önerilen hastalar da dahi etkili sonuçlar ortaya çıkartabilir.

Şiddetli omuz ağrısı ve omuz hareketlerinde kısıtlılık halinde radyofrekans tedavisi yüz güldürücü bir tedavi yöntemidir.

Donuk omuz kendiliğinden geçer mi?

1-2 yıl içinde kendiliğinden geçebilir. Ancak 10 yıla kadar hareket kısıtlılığı devam eden hastalar vardır. Omuzun hareketsizliği erken yaşta omuz kireçlenmesine neden olacağı için donuk omuzun geç kalmadan tedavisinde fayda vardır.

Donuk omuz ağrısına ne iyi gelir?

Başlangıç evresinde ağrı kesiciler, egzersiz ve doğal yağlar iyi gelebilir. Yine başlangıç evresinde omuz içi kortizon faydalı olabilir. Donuk omuz evresinde bu tedaviler genellikle faydasız olur, daha ileri tedavilere geçmek gerekir.

Egzersiz çözüm olur mu?

Egzersiz ile artan ağrı varsa hasta egzersiz yapmak istemeyecektir. Hatta ağrılı dönemde yapılan egzersiz bazen hastalığı arttırabilir. Egzersiz sırasında ağrı çok rahatsız etmiyorsa egzersiz yapılması gerekir ve tedavi edici olabilir.

Kortizon iğnesi işe yarar mı?

Erken dönemde omuz hareketlerini rahatlatabilir. Ancak kortizon iğnesinin omuz eklemi içine yapıldığı sırada eklemin yapılan iğneye bağlı ayrıca zarar görebileceğini unutmamak gerekir. Her omuz ağrısına kortizon iğnesi yapılmaması doğru olacaktır.

Donuk omuz ağrısına ne iyi gelir?

Ağrı kesici ilaçlar, bitkisel yağlar, beslenmenin düzeltilmesi ve egzersiz başlangıçta denenmesi gereken ve iyi gelebilecek tedavilerdir. Rahatlama yoksa mutlaka ileri tedavi yöntemlerine geçmek gerekir. Radyofrekans tedavisi etkin bir tedavi yöntemidir.

Bitkisel kür tedavileri iyi gelir mi?

Omuzdaki ağrıyı rahatlatmak için deneyimli kişilerce verilecek aromaterapi tedavileri başlangıç döneminde etkin olabilir.

Donuk omuz tedavi edilmez ise ne olur?

Artan ağrı ve hareket kısıtlılığı sonrasında omuzda kalıcı kireçlenmeye neden olabilir. Kalıcı kireçlenmenin tedavisi daha zordur ve tedavi edilmez ise omuz protezi ameliyatına ihtiyaç duyulabilir.

Donuk Omuz nasıl anlaşılır?

Omuzda hareketle artan ağrı ve kol-omuz hareketlerinin kısıtlanması donuk omuz belirtisidir. Hasta ağrı nedeniyle omuz ve kol hareketlerini kısıtlar. Bir süre sonra kol belirli bir seviyenin üzerine kaldırılamaz. İlerleyen dönemde kol hareketsizken de ağrılar ortaya çıkabilir.

Donuk omuz tedavisi nasıl olmalı?

Erken dönemde etkin ağrı kontrolü ve egzersiz yapılmalıdır. Ağrı çok iken zorlayıcı egzersiz yapılması bazen hastalığı arttırabilir. Ağrı kontrolü için ağrı kesiciler, soğuk veya sıcak uygulamaları, deneyimli aromaterapistler tarafından hazırlanmış yağlar kullanılabilir.

Bunlara rağmen omuz hareket kısıtlılığı engellenemiyorsa vakit geçirmeden ileri tedavi yöntemlerine geçmekte fayda vardır. Radyofrekans tedavisi cerrahiden önce seçilebilecek en etkin tedavi yöntemlerindendir.

Ankara da bulunan muayenehanemizi 05462856646 nolu telefondan arayarak randevu alabilir veya iletişime geçebilirsiniz.