Dar kanal (Spinal stenoz) Tedavisi Ankara

Lomber dar kanal, bel, kalça ve bacak ağrısıyla karakterize bir rahatsızlıktır. Omurilik kanalı bel bölgesinde 17-18 mm dir. Bu kanalın 12 mm altında olması dar kanal olarak tanımlanırken 10 mm altına inmesi ile ciddi dar kanal bulguları ortaya çıkar.

Dar kanal nedir ?

Uzun yıllar içinde oluşan disk yırtıkları, fıtıklar ve kireçlenmelerle omurga dokuları kalınlaşır; kanal daralır ve omuriliğe baskı oluşur. Omurgada oluşan bu hastalık yavaş ilerleyen bir süreçtir ve orta yaş üzerinde bulgular verir.

Doğuştan omur kemiklerinin kısa olması durumunda daha erken yaşlarda görülebilir. Yaşlandıkça omurga da yaşlanır ve hastalık ilerler. Bu yapıların arasında korunaklı olarak yerleşmiş omurilik bulunur. Dar alanda kendi halinde duran omurilik yürüme ile kan almalıdır.

Kan alan omurilik şişer ve göreceli olarak omurlar arasında rahat duran omurilik sıkışır ve yürümeyi durdurmak zorunda kalır. Hasta dinlenince omurilikteki kanlanma azalır; omurilik tekrar küçülür ve hasta tekrar ağrısız yürüyebilir.

Dar kanalın sebebi nedir?

Sık karşılaşılan nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Kireçlenme (Spondiloz): Lomber dar kanalın en sık sebebi omurga eklem ve kemiklerinin kireçlenmesidir. Aşırı kireçlenen kemikler kanala doğru büyür, irileşir ve kanala baskı yapar.
  2. Konjenital (yapısal, doğuştan) dar kanal: Bazı insanların omurilik kanalı yapısal olarak normalden dardır. Genç bir omurgada bu herhangi bulgu vermezken kanalı daraltan basit bir problemler (kireçlenme, fıtık) dar kanal bulgularını oluşturur.
  3. İnstabilite (bel kayması): Omurlar arasında normalde bir hareket vardır ancak bunun aşırı olması durumuna instabilite denir ve ilerleyen dönemlerde bel kayması kanalda daralmaya sebep olur.
  4. Bel Fıtığı: Daha sık orta hat fıtıkları çok büyüdüğünde kanalı daraltarak omuriliğe baskı oluşturur ve dar kanal bulgularını ortaya çıkar.

Dar kanal belirtileri nelerdir?

Dar kanal ( spinal stenoz ) uzun bir süreçte ortaya çıkar ve bulgular yavaş yavaş artar. Ancak ani ve büyük bir fıtık gelişirse bulgular hızla ortaya çıkar. Dar kanal ( spinal stenoz ) hastalarında bel ağrısı her zaman olmayabilir.

Daha çok ağrı kalça ve bacaklardadır; yürüdükçe artar ve bacaklarda güçsüzlük (Nörojenik Klaudikasyon) meydana gelir. Omuriliğe baskı ile bacaklarda karıncalanma ve iğnelenme hissi oluşur. Refleksler kaybolur.

Tipik özelliği yol yürümekle bacaklarda dermansızlık ortaya çıkması ve durma ihtiyacıdır. Öne eğilme ve oturma ile şikayetler azalırken dik durma ve geriye bükülme ile şikayetler artar. Öne eğilme ile omurilik kanalı genişler ve omuriliğe baskı azalır. Hastaların alışverişte iken, alışveriş arabalarını kullanmak istemesi ve yürürken öne eğilerek yürümelerinin sebebi budur.

Hasta bir süre dinlenir, öne eğilirse veya çömelirse bu his ortadan kalkar ve tekrar yürümeye başlar. Bu şikayetler bacak damar tıkanıklığında da olabileceği için mutlaka dikkatli değerlendirmesi ve ayırıcı tanısının yapılması gerekir.
Dar kanal hastalığında faset sendromu eşlik edebileceği için beraberinde spondiloz konusunda anlatılan kireçlenme bulguları ve benzer bel ağrısı şikayetleri eşlik edebilir. Bu hastaların yürüyüş sırasında öne doğru eğilerek omuriliği gevşetme istekleri gözle görülür bir şekilde kambur yürümeye neden olabilir.

Dar kanal teşhisi nasıl konulur?

Dar kanal hastalığı için ayırıcı tanıda doktorunuzun soruları ve fizik muayenesi ciddi yol gösterecektir.
En çok uygulanan tetkikler röntgen ve MR taramalarıdır. Röntgen görüntüsü disk aralığındaki azalmayı, fasetlerin genişlemesini, kemik uzantılarının oluşumunu öne ve arkaya eğilmelerde normal dışı hareketliliği gösterirken, MRI diskin su kaybını, kanal daralmasını ve fıtığı gösterir. Sinir basısının ciddiyetini anlamak için EMG de istenebilir.

Dar kanal tedavisi nedir?

Dar kanal ( omurga kanalının daralması ) tedavisinde ilk basamak cerrahi dışı tedavidir. Bir iki günlük istirahat, kısa dönemli korse ve ilaç tedavisi kullanılabilir. Uzun süreli istirahat ve korse adale tembelliğine sebep olacağı için tercih edilmez. Fizik Tedavi bu dönemde özellikle postür çalışmaları ve spazm gidermede yardımcı olabilir.

Omurgayı fleksiyonda tutmak (öne eğik) yakınmaları azaltabilir. Özellikle uyurken kıvrılarak uyumak ya da sırtüstü ancak kalça ve dizi bükerek uyumak yakınmaları sakinleştirebilir.

Dar kanal tedavi yöntemleri nelerdir ?

İlaç ve rehabilitasyon tedavisinin başarılı olmaması durumunda girişimsel tedaviler uygulanır. Dar kanalda ( spinal stenoz ) uygulanan Epidural Steroid Enjeksiyonu, Selektif kök blokları, faset denervasyonları ve DRG blokları etkin tedavi yöntemleridir.

Bu yöntemlerle kireçlenmeye bağlı ağrılar rahatlatılır; kanaldaki ödem ortadan kaldırılarak göreceli rahatlama sağlanır. Mutlak cerrahi gerektirmeyen, ilaç tedavisi ve fizik tedaviden fayda görmeyen ancak girişimsel yöntemlerden fayda görebilecek hasta sayısı oldukça fazladır.

Dar kanal ( omgurga kanalının daralması ) gibi omurga hastalıklarının tedavisinde bu yöntemler sayesinde hastaların büyük bölümü cerrahisiz rahatlatılabilir.

Hastalık ilerlediğinde girişimsel tedavi yöntemlerini tekrarlama olasılığı vardır. Çok ileri dar kanalda cerrahi ile omuriliği rahatlatmak gerekebilir. İleride cerrahi gerekirse girişimsel tedavi yöntemleri cerrahiye engel oluşturmaz.

Hatta hastanın girişimsel tedavi yöntemlerinden fayda görmüş olması ileride yapılacak cerrahiden de fayda görebileceğinin bir göstergesidir.

Ankara da bulunan muayenehanemizi 05462856646 nolu telefondan arayarak randevu alabilir veya iletişime geçebilirsiniz.

66 YORUMLAR

  1. Hocam annem 85 yaşında ondada dar kanal rahatsızlığı. Corona Virüs dolayısı ile doktoru izinli ve ameliyathane kapalı. Çok acı çekiyor 1,5 aydır. İğne, ilaç jel masaj hepsini yapıyoruz. Lütfen bize yardımcı olurmusunux

    • Annenizi tüm tetkikleri ile göreyim size yardımcı olmak için elimizden geleni yapacağımıza emin olabilirsiniz. 05462856646 numaralı telefondan iletişime geçerek Mr’ı gönderebilirsiniz. Geçmiş olsun.

      • hocam merhaba.annem 64cyasinda belde daralma ve fitigi var.son zamanlrda ayagindan baslayip yukari dogru yayilan uyusma var agrilari kortizonla azalsada ayakta hic duramiyor hemen bacagi ve ayagi uyusuyor.necyapabilriz

  2. Hocam meraba yaklaşık 6 ay önce artarak devam eden bel fıtığı durumum var. Temmuz ayında mr çektirsim L5-s1 de fıtık olduğu görüldü. Ben aktif sporla uğraşan bir insanım ama şu 6 aydır kilometrelerce yürüyen ben 500 m adım atamıyorum. Sinire bası olduğu için 15 dk da bir duruyorum dinleniyorum bacağımda ve ayak parmağımDa sürekli otururken dahi uyuşma ve karıncalanma var. Bu da benim yaşam standardımı çok düşürüyor. Fizik tedavi manuel terapi masaj hepsini denedim . İnternette sizin bu konuda çok başarılı oldyğunuzu okudum. Acaba episural enjeksiyon veya radyoterapi bana uygun bir tedavi Yöntemi midir. Bu konuda sizinle iletişime geçmek istiyoeum acilen. Teşekkür ederim

      • Hocam hayırlı akşamlar ben yaklaşık 1 aydır sol kalçadan başlayıp ayak altına kadar gelen ağrı ve elektriklenme ve ayrıca sol baş parmakta güç kaybı oluştu. 3 beyin cerrahi uzmanı bana ameliyat olmamı söyledi. Size mr görüntülerini gönderirsen birde siz bakıp ne yapmam gerektiğini söyleyebilirsiniz. Şimdiden çok teşekkürler

  3. Degerli hocam ozenle okudum verdiginiz bilgileri sitenizde. Benimde sorunum bel de dar kanal.Fizik tedavide oldum. Rahatlayamadim. Gunluk hayatim cok yetersiz oldu. Bacaklarimda agrilar var. Saygilarimla.

  4. 68 yaşında diyaliz ve şeker hastası babamız var. Mr çekildi disk aralığı daralması dendi . Yardımcı olabilir misiniz.iyi calismalar

    • Bu hasta gurubuda da uygun tedavi yöntemleri var. 0546 285 66 46 numaralı telefondan ulaşın sonuçları ile hastamızı değerlendirelim. Neler yapılmalı karar verelim. Geçmiş olsun.

  5. Hocam merhaba babam 71 yaşında boyunda aşırı kireçlenme ve kanal daralması var boynunu ceviremiyor ağrı beline inip yataktan çok zor kalkıyor yeni çekilmiş beyin boyun bel mr lari var bu hasta için yapılabilecek bir şey var mı çok teşekkür ediyorum

    • Öncelikle boyun ağrısının bele yayılmayacağını vurgulamalıyım. Muhtemel belde de spondiloz vardır. MR ları ile değerlendirelim, yapılabilecek uygulamalar elbette var ancak hastaya göre karar verelim. Geçmiş olsun şimdiden

  6. Hocam çok teşekkür ederim Konya da ikamet ediyoruz gelmeden önce MR raporunu göndersem bir ön değerlendirme yapma şansınız olur mu hastayı yapılabilecek bir şey olursa getirsem Allah razı olsun iyi akşamlar

  7. Hocam inanılmaz bir bel kalça ağrısı çekiyorum 6 yıldır ve giderek artıyor. ayakta kaldıkça vücudum sola doğru gidiyor ve aynaya baktığımda sağ omzum biraz daha uzun ve aşağıda olduğunu gözlemliyorum. Tanıdığım kimse yok emar görüntülerimi size atsam incelermisiniz. Raporu aşağıdakidir. Teşekkürler
    LOMBER SPİNAL MR İNCELEMESİNDE ;

    Lomber lordoz konfigürasyonu azalmıştır. Korpus köşelerinde sivrileşmeler seçilmektedir.
    L5 sakralize görünümdedir.Â
    Posterior vertebral hat düzgün ve kesintisiz olarak izlenmektedir. Vertebraların korpus yükseklikleri normaldir. Spinal kanal normal form ve genişliktedir. İntra spinal kitle lezyonu izlenmedi.

    L3-4 ve L4-5 diskleri minimal bulging göstermekte, minimal dural kese basısına yol açmaktadır.Â

    Diğer intervertebral disklerin yükseklikleri ve sinyal intensiteleri normaldir. Disk posterior konturları normal olup, dural kese ve nöral elemanlara bası saptanmadı. Ventral epidural yağlı doku ve nöral foramenler açıktır.

    Konus medüllaris normal düzeyde ve sinyal intensitesi doğaldır.

    Paravertebral yumuşak dokulara ait patoloji saptanmadı.

    • MR raporunuzda ciddi bir sorun yok. Ancak her hastalık MR da görülmez. Muayene ile birlikte MR ımızın bizim tarafımızdan değerlendirilmesi gerekli. Gönderdiğiniz rapor şikayetlerinizi açıklamıyor. Uygun olduğunuzda CD niz ile birlikte sizi değerlendirelim. Geçmiş olsun

  8. Merhaba hocam bende üç aydır belimden rahatsızım omurilikte daralma var sinire baskı varmış bacaklarımda karıncalanma uyuşma yürüme güçlüğü var sağ bacağımda daha fazla

      • Hocam.ben73 yaşındayım belimde kanal daralması var emar çektirdim bir yerde 10 mm daralma var .doktora gittim kortizonlu igne verdi fakat iyileşmem olmadı ..ameliyata gerek yok dendi ..ama benim ayak tarak kısmında gerilmeler var ve baldırlarım da uyuşma ve ağrı oluyor. Ne yapmam gerekir yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum teşekkür ederim ..hayırlı çalışmalar..

    • iyi günler hocam.yaklaşık 2 sene oldu.bel ağrısı .pandemide oldu.kanal daralması dendi.yaşlılık dendi,kireçlenme dendi 66 yaşındayım.yürüyüş de yaparım..ama bu derdi bir türlü atamadım üzerimden..yüzme de yaptım..2 senelik mr var..yeni mr çekinmedim..geceleri uyandırır oldu sağa sola dönüşlerimde …hocam sizler ne gibi tavsiyede bulunursunuz..

  9. Merhaba 29 yaşındayım 2 aydır sol bacağında ağrı hissediyordum daha sonra belimde ve kalcamda da ağrı oluştu mr sonucuma bakan doktor ameliyat önerdi sizinde tavsiyenizi merak ediyorum cevap verirseniz çok mutlu olurum mr bulgularımı ekliyorum
    LOMBER MR TETKİKİ Teknik: Bulgular: Lomber lordoz normal görünümünü korumaktadır. Konus medullaris L1 sonlanmaktadır. L4-5 L5-S1 düzeylerinde diffüz bulging santral protrüzyon tekal keseyi basılamıştır L4-5 düzeyinde disk posteriorda inferiora dogru migrasyon göstermektedir ve sekestredir Spinal kanal ve nöral foramenleri daraltmıştır Vertebraların korpus yükseklikleri, kortikal ve medüller sinyal intensiteleri korunmuş olarak izlenmiştir. Vertebra endplate sinyal intensiteleri doğaldır. Diğer intervertebral disk konturlarında end plate dışına taşma izlenmemiştir. Kauda equina lifleri normal olarak izlenmektedir. Spinal kanal içerisinde yer kaplayıcı oluşuma rastlanmamıştır. Faset eklemler ve ligamentum flavumlar normal görünümdedir. Paraspinal yumuşak dokular tabiidir

    • Merhaba 29 yaşındayım 2 aydır sol bacağında ağrı hissediyordum daha sonra belimde ve kalcamda da ağrı oluştu mr sonucuma bakan doktor ameliyat önerdi sizinde tavsiyenizi merak ediyorum cevap verirseniz çok mutlu olurum mr bulgularımı ekliyorum
      LOMBER MR TETKİKİ Teknik: Bulgular: Lomber lordoz normal görünümünü korumaktadır. Konus medullaris L1 sonlanmaktadır. L4-5 L5-S1 düzeylerinde diffüz bulging santral protrüzyon tekal keseyi basılamıştır L4-5 düzeyinde disk posteriorda inferiora dogru migrasyon göstermektedir ve sekestredir Spinal kanal ve nöral foramenleri daraltmıştır Vertebraların korpus yükseklikleri, kortikal ve medüller sinyal intensiteleri korunmuş olarak izlenmiştir. Vertebra endplate sinyal intensiteleri doğaldır. Diğer intervertebral disk konturlarında end plate dışına taşma izlenmemiştir. Kauda equina lifleri normal olarak izlenmektedir. Spinal kanal içerisinde yer kaplayıcı oluşuma rastlanmamıştır. Faset eklemler ve ligamentum flavumlar normal görünümdedir. Paraspinal yumuşak dokular tabiidir

  10. L3-4 düzeyinde her iki lateral resesi daraltan tekal kese temasının mevcut olduğu diffuz diskal taşma izlenmektedir…

    L4-5 düzeyinde her iki lateral resesi solda daha belirgin daraltıp Solda noral forameni daraltan
    tekal kese temasının mevcut olduğu diffuz
    diskal taşma izlenmektedir… hastaligim nedir degerli hocam

  11. Hocam iyi akşamlar, annem 58 yaşında kanal daralması var son zamanda agrıları iyice arttı, kalçadan baldıra vuruyor ayakta uyuşma oluyor. Gündelik işleri yapabiliyor şu anda ameliyatta pek sıcak bakmıyor korkudan dolayı alternatif bir tedavi önerebilirmisiniz . İyi çalışmalar dilerim

  12. Annem 79 yaşında bel emarı çekildiğinde 2 tane fıtığın patlamış olduğunu sinirleri baskı yaptığını ve kanal darlığı olduğunu söylediler mikrocerrahi ameliyatı yapabiliriz dediler bacağı çok ağrıyor çekiyor yürüyemiyor oturamıyor ağrıdan sürekli ağlıyor yardımcı olabilir misiniz ne yapmalıyız

  13. Selam hocam ben 8 yıldır koşuyorum bel fıtığı vardı spor ve koşarak fıtıktan kurtuldum son 50 gün önce bel ağrısı oldu ve beyın cerrahi ye muanesi oldum emar ve temagorofi istedi sonuç çıktı ve omirlikte daralma var dedi doktor 100 metre yürüyünce yorulma oluymu dedi doktor ben dedim hocam ben 42 km 21 kilometre koşuyorum dedim o zaman ameliyata gerek yok dedi ilerde 100 metre yürüyünce yorulma olunca ameliyat yapalım dedi ve bazen gün içinde fazla ayakta kalınca ağrı oluyor yıne haftada 3 gün koşuyorum ve bazı bel eksersiz leri yapıyorum rahatlıyorum ileri bir zamanda bu omirlikte daralma gidermi doktor ban ne zaman 100 metre yürüyünce yürüyemeyince ameliyat yapalım dedi aşırı kilo olmuş olsaydın yürüyemez din dedi 56 kiloyum

  14. Hocam merhaba babam 74 yaşında 5 kasımda yürürken sol tarafına sinir baskısı sonucu düşüyor doktor kontrolünden sonra boyunda kanal daralması teşhisi konuyor araştırdık 3 doktorda acil ameliyat olması gerekir dediler bizde 3 günde ameliyat yaptırdık.6 platin takıldı Ameliyat sonrası sanki babama inme gelmiş gibi kaslarda güç var ama ayakta duramıyor şimdi fizik tedavi görüyor bu süreç normal mi

  15. Merhaba hocam ben iki yıldır belimden rahatsızım mr ve temografi çekildi omur ilik te daralma var sinire baskı var bacaklarımda güç kaybı var amaliyat dediler pilatin takilacak L3L4L5 te bende korkudan amaliyat olmadım yardımcı olursanız sevinirim

  16. Hocam mrb sol omuz ağrısı ile gittik emarımız çekildi boyunda kanal daralması ve boyun fıtığı çıktı çok ilerlemiş dedi amaliyat gerekli dendi babamın yaşı 65 yaş üstü olduğu için riskli dendi ne yapabiliriz hocam yardmcı olursanız çok seviniriz sonuçları gorüntülemeleri gönderebilirim

  17. Babam 90 yaşında Kanal daralması teşhisi konmuştu ama Bastonsuz yürüyordu ancak son 15 gündür Sol Ayak Baldırın içinde sanki baskı yapan patlayacak gibi bir şey var diyor ve yürümekte çok zorlanıyor. Kanal Daralmasından olur mu ? Tedavisi mümkün mü ?

    • Kanal daralması ve fıtığın büyümesi ile bu şikayet olur. Benzer şikayet damar tıkanıklığında da olu. Ayırt edilerek tedavisi yapılabilecek bir durumdur. Öncelikle damar cerrahi bölüne muayene olmanızı öneririm. Damarlar açıksa radyofrekans uygulanabilir. Geçmiş olsun

  18. İyi günler hocam bel fıtığı ve kanal daralması olan bir hastayım yaşım 46 fizik tedavi gördüm kök hücre ve ozon tedavisi yapıldı ama hiç bir sonuç alamadım doktorlar ameliyat diyor bununda riskli olduğu söyleniyor hastalığım ilerledi yürüyemez hale geldim bana ne tavsiye edersiniz

  19. Hocam merhaba ben 49 yaşında 183 boyunda ve 100 kğ ağırlığındayım. Sağ ayak baş parmak bölgesinde uyuşma ve bel ağrısı şikayeti ile gitmiş olduğum FTR doktorunun istemiş olduğu MR sonucunda aşağıdaki rapor çıkmıştır. Sizden ricam raporu değerlendirebilir misiniz. Yaklaşık 3-4 aydır baş parmak bölgesinde uyuşma var. Yürümemde herhangi bir problem yok. Bel ağrılarım oluyor. Dinlenince hafifliyor. Ancak uyuşma azalsa da geçmiyor.
    “” Lomber lardoz korunmuş.
    Lomber vertebralarda dejeneratif değişiklikler mevcut.
    İntervertebral disklerde dejenerasyona bağlı sıvı kaybıyla uyumlu sinyal değişiklikleri izlenmektedir. L3-4 ; L4-5 ; L5-S1 disklerinde geniş tabanlı santral purotrüde herniasyonlar mevcuttur. Anterior epidural mesafe silinmiş olup durak keseye Anteriodan bası oluşmaktadır. Bu düzeylerde bilateral nöral foramenler daralmıştır.
    Vertebra Korpus yükseklikleri doğaldır.
    İnceleme alanına giren spinal Kord ve konus medularis intensitesi homojendir.
    Sipinal kord L1 düzeyinde sonlanmaktadır.
    Parasipinal yumuşak dokular doğaldır.””
    Teşekkür Ederim

      • Doktor bey öncelikle ilginize teşekkür ederim. Sizden ricam omurilikte kanal daralması ile ilgili bir durum varmı. Daha önce bana buna benzer birşey söylemişti.

  20. Hocam iyi günler. Hasta 73 yaşında kadın. Yürümesinde yavaşlama şikayeti ile hastaneye gitti. Mr çekim sonucu şöyledir:
    Bulgular :
    Lomber lordoz artmıştır.
    Vertebra yükseklikleri korunmuştur
    Vertebra korpus köşeleri ve endplateler normaldir.
    Faset eklemler ve flaval ligamanlar normaldir.
    L4-L5, L5-S1 eklem mesafesi azalmıştır.
    Tüm disk sinyalleri dejenerasyona sekonder sinyal kaybı göstermektedir.
    L1 alt, L3 üst end platoda Schmorl nodülü izlendi.
    L1-L2 seviyesinde Grade I posterior spondilolistezisin eşlik ettiği diffüz bulging, dural keseye bası, foramen girişlerinde daralma izlendi.
    L2-L3 seviyesinde Grade I posterior spondilolistezisin eşlik ettiği bilateral foraminal protrüde herniasyon, her iki foramende L2 köke bası, dural keseye bası izlendi.
    L3-L4 seviyesinde diffüz bulging, keseye bası, foramenlerde daralma izlendi.
    L4-L5 seviyesinde diffüz bulging, keseye bası izlendi.
    L5-S1 seviyesinde santral protrüde herinasyon, anterior epidural yağlı mesafede azalma izlendi. Dorsal mesafelerde de dejeneratif değişiklikler ve Schmorl nodülleri izlenmektedir.
    Lomber spinal kanal normal genişliktedir.
    Medulla spinalis normal düzeyde sonlanmakta olup konus medullaris ve cauda equina lifleri doğaldır. Paravertebral yumuşak dokularda patoloji saptanmamıştır.
    Sonuç :
    Lomber lordoz artmıştır.
    L4-L5, L5-S1 eklem mesafesi azalmıştır.
    Tüm disk sinyalleri dejenerasyona sekonder sinyal kaybı göstermektedir.
    L1 alt, L3 üst end platoda Schmorl nodülü izlendi.
    L1-L2 seviyesinde Grade I posterior spondilolistezisin eşlik ettiği diffüz bulging, dural keseye bası, foramen girişlerinde daralma izlendi.
    L2-L3 seviyesinde Grade I posterior spondilolistezisin eşlik ettiği bilateral foraminal protrüde
    herniasyon, her iki foramende L2 köke bası, dural keseye bası izlendi.
    L3-L4 seviyesinde diffüz bulging, keseye bası, foramenlerde daralma izlendi.
    L4-L5 seviyesinde diffüz bulging, keseye bası izlendi.
    L5-S1 seviyesinde santral protrüde herinasyon, anterior epidural yağlı mesafede azalma izlendi. Dorsal mesafelerde de dejeneratif değişiklikler ve Schmorl nodülleri izlenmektedir

    • Ne yazık ki hastanızın beli sıkıntılı. Ameliyatı da zor ne yazık ki. Doktorunuz ameliyatının başarılı olacağını düşünüyorsa tabi ki uygun. Ameliyat düşünmez ve yapılamaz ise tetkikleri ile birlikte hastanızı göreyim. Geçmiş olsun

  21. HOCAM MERHABA HAFTASONU ANİDEN ORTAYA ÇIKAN BEL AĞRISI SONUCU MR ÇEKTİRDİM SONUCU AŞAĞIAKİ GİBİ:
    nöral forameni daraltmaktadır.
    L4-5, L3-4’de nöral foramende darlığa neden olmayan santral bulgingler mevcuttur.
    Diğer intervertebral disklerin yükseklikleri ve sinyalleri normaldir. Disk hernisi saptanmamıştır.
    Nöral foramenler açıktır.
    Spinal kanal içeriği normaldir. Kitle lezyonu şekillenmemektedir. Konus medullaris seviyesi ve
    sinyal özellikleri normaldir.
    Paravertebral dokular normaldir.

  22. Lomber lordoz artmıştır.
    Lomber vertebralarda açıklığı sağa bakan skolyoz izlenmiştir.
    Lomber vertebralar ve sakrumun morfoloji ve sinyal özellikleri normaldir. Lomber vertebra
    korpuslarının yükseklikleri normal olarak izlenmektedir.
    L5-S1’de sol paramedian ekstrüde disk mevcut olup, solda nöral forameni daraltmaktadır.
    L4-5, L3-4’de nöral foramende darlığa neden olmayan santral bulgingler mevcuttur.
    Diğer intervertebral disklerin yükseklikleri ve sinyalleri normaldir. Disk hernisi saptanmamıştır.
    Nöral foramenler açıktır.
    Spinal kanal içeriği normaldir. Kitle lezyonu şekillenmemektedir. Konus medullaris seviyesi ve
    sinyal özellikleri normaldir.
    Paravertebral dokular normaldir.

  23. Hocam merhaba bende bir tıp fakültesi öğrencisiyim babamin yapılan Servikal MRG tetkiki şöyledir
    Servikal lordoz düzlesmistir. Anterior subaraknoid mesafe buna sekonder daralmis izlendi. C4,C5,C7 vertebra düzeyinde kifoz gorunümü ve bir miktar inferiora dogru açilanma dikkati çekmistir.
    Servikal vertebra korpus yükseklikleri olagandir
    Vertebra korpus köselerinde osteofilik dejeneratif degisiklikler izlenmektedir.
    sekonder azalmistir.
    Servikal intervertebral disk sinyal intensiteleri T2 A sekanslarda dejenerasyona Servikal vertebralarin korpus köselerinde yeryer dejeneratif sivrilesmeler ile eslik eden Tip 2 dejeneratif degisiklikler izlenmistir.
    Servikal disklerde nucleus pulposus dejenerasyona bagli T2 A’da intensite kaybi
    izlenmektedir.
    C2-3 intervertebral disk hariç servikal intervertebral disk mesafesi daralmistir
    C3 vertebrada grade 1 retrolistezis izlenmistir.
    C7.T1 vertebra korpus karsilikli end platolarda T1A’da hipo, T2A’da hiperintens
    modic tip 1 lehine degerlendirilen dejeneratif degisiklikler, kortikal düzensiz,
    sivrilesmeler dikkati çekmistir.
    Servikal vertebra korpuslari platolarinda schmorll nodüllerine ait degisikliklena
    izlendi.keseyi anteriordan belirgin indantasyon gösteren, komsu subaraknoid BOS gecisini
    C2-C3 düzeyinde anterior subaraknoid mesafeyi daraltan difüz bulging izlenmistir C3-C4 düzeyinde tekal keseyi anterior basilayan diffüz bulging zemininde tek keseyi anteriordan belirgin indantasyon gösteren komşu subaraknoid BOS geçişini kapatan santral agirlikli genis tabanli disk protrüzyonu izlenmistir. Bu seviyede spinal kanal AP çapi 3,5 mm ölçüimüs olup belirgin daralmistir.C4-C5 düzeyinde tekal keseyi anterior basilayan diffüz bulging zemininde eslik eden santral agirlikll tekal keseye indantasyon gösteren, komgu subaraknoid BOS mesafesini kapatan genig tabanli disk protrüzyonu izlenmistir. Bu seviyede spina!kanal AP çapi 5 mm ölçülmüs olup daralmistir.C5-C6 düzeyinde tekal keseyi anterior basilayan diffüz bulging zemininde eslik eden santral agilikli tekal keseye indantasyon gösteren, komgu subaraknoid BOS mesafesini kapatan genis tabanli disk protrüzyonu izlenmistir. Bu seviyede spinal
    kanal AP capi 4.5 mm ôlculmus olup daralmistir.C6-C7 duzeyinde tekal keseyi anterior basilayan diffüz bulging zemininde eslik eden santral agirlikli tekal keseye indantasyon gösteren, komsu subaraknoid BOS mesafesini kapatan genis tabanli disk protrüzyonu izlenmistir. Bu seviyede spinal kanal AP çapi 6 mm ölçuimüs olup daralmistir.

    Acaba ameliyat gerekli mi hocam

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here