Diz Kireçlenmesi Ameliyatsız Tedavi

Orta ve ileri yaşlarda ortaya çıkan diz kireçlenmelerinde tedavi diz protezi ameliyatıdır. Ancak protez cerrahisi için erken olması, hastanın cerrahi istememesi veya cerrahiyi tolere edemeyecek hastalarda su soğutmalı radyofrekans tedavisi iyi bir seçenektir.

Diz Kireçlenmesi Nedir?

Diz kireçlenmesi genellikle 50-55 yaş sonrası görülen ve eklem kıkırdak yüzeylerinin bozulmasıyla ortaya çıkar.

Dizde kıkırdak bozulması ve kireçlenme belli bir yaş sonrası kendiliğinden başlayabileceği gibi, travma, menisküs yaralanmaları veya romatizmal hastalıklar dizde kireçlenmeye sebep olabilir.

Bu durumda kıkırdağa yük bindiğinde dizde şiddetli ağrı ortaya çıkar. Özellikle yürümek ve çömelmek çok ağrılı olur.

Diz Kıkırdak Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Dizde hareketle, merdiven çıkmak ve inmekle artan ağrı, çömelmekle artan ağrılar olur. Kıkırdak kireçlenmesi daha çok arttığında diz ağrısı gece de olur.

Bir süre sonra dizde şişlik şekil bozukluğu ortaya çıkar. Dizin altından itibaren bacak içe doğru yamulur, bacaklardaki içe doğru çarpıklaşma dışardan fark edilecek kadar artar.

Diz Kireçlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diz kireçlenmesinin erken döneminde ilaç, bitkisel tedavi yöntemleri, dizlik, masaj, sıcak/soğuk uygulama ve germe gibi ağrı kesici egzersizler ile tedavi edilebilir.

Diz içine yapılan iğne tedavileri başlangıçta etkili olabilir. Hastalığın ilerlediği, hareketliliğin çok engellendiği veya istirahatte bile ağrı dinmez hale geldiği durumlarda diz protezi yapılabilir.

Ancak özellikle ileri yaş grubunda ve eşlik eden ciddi hastalıkların varlığında protez ameliyatı yapmak çok riskli olabilmektedir. Yine hastanın korkması ve bu ameliyatı istememesi durumunda ilaç tedavisi seçilmekte ve uzun kullanımla ilaçlara bağlı yan etkilerle karşılaşılabilmektedir.

Protez ameliyatı olamayan veya tercih etmeyen hastalarda tüm bu tedavi yöntemlerine alternatif olarak uygulanan radyofrekans tedavisi ağrıların ortadan kaldırılması ve hastanın günlük hayatına hızla dönmesini sağlaması nedeniyle son yıllarda oldukça tercih edilen bir tedavi yöntemi haline gelmiştir.

Ameliyatsız Diz Kıkırdak Kireçlenmesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Su Soğutmalı Radyofrekans (Cooled Rf) uygulamasında radyo dalgaları ile oluşturulan ısı enerjisi sayesinde doku veya sinirin iyileştirilmesi amaçlanır.

Ağrı sebebi olan birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bu tedavi yöntemi son yıllarda diz ağrılarında da etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

Protez ameliyatı olamayan veya tercih etmeyen hastalarda ameliyathane şartlarında, dizde ağrı sebebi olan sinirlerin bulunarak ağrı yolağının ortadan kaldırılması, şiddetli diz ağrısı olan hastalarda olumlu sonuçlar vermektedir.

Cerrahi kesi olmadan özel iğne problarla yapılan bu tedavi yönteminin lokal anestezi altında yapılabilmesi, genel anestezi gerektirmemesi ileri yaş hastalarda önemli bir avantaj sağlar.

Diz Kireçlenmelerinde Su Soğutmalı Radyofrekans Tedavisi (Cooled Rf) Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

İşlem sonrası hastaların ağrıları hızla azalır. Yürüme sırasında oluşan ağrıyı da azaltması bu hastaların gündelik yaşantılarına dönmesine olanak sağlar.

İşlem sonrası hasta aynı gün hastaneden taburcu olabilir ve gündelik yaşantısına dönebilir. İstirahate veya ek özel bir uygulamaya ihtiyaç olmaz.

Diz Kireçlenmesinde Ameliyatı Olmam Zorunlu mu?

Diz protezi yapılmasının asıl amacı ağrı ve hastanın bu nedenle yürümesinin engellenmesidir. Dolayısıyla ameliyatsız yöntemlerle diz ağrısı geçiyorsa diz kireçlenmesi için ameliyat olmaya gerek yoktur.

Özellikle orta yaş ve çok ileri yaşlarda ameliyatsız tedavi yöntemleri diz protezi cerrahisine tercih edilebilir. Yine protez cerrahisi riskli olabilecek hastalarda girişimsel yöntemler tüm dünyada öncelikli olarak tercih edilmektedir.

Diz kireçlenmesinde Radyofrakans Tedavisi Nasıl Yapılır?

İşlem diz bölgesinin mikrop kapmaması için steril şartlarda yapılmalıdır bu nedenle ameliyathane ortamında yapılır.

Skopi denilen sürekli röntgen görüntüsü veren bir cihazla yeri tespit edilir. Hastaya işlem sırasında ağrı duymaması ve streslenmemesi için hafif bir sakinleştirici verilir ve ilgili noktalara RF probu yerleştirilir.

Cerrahi kesi olmadan yapılan bu uygulama yaklaşık 45 dakika sürer. İşlemden sonra hasta 3-4 saat odasında gözlenir. Gece yatmaya gerek yoktur. Hasta gündelik hayatına aynı gün başlayabilir. İstirahate gerek yoktur. Tam iyileşme üç hafta içinde olur.

Radyofrekans İşlemi Kaç Seans Yapılır?

Bir seans yeterlidir. İlerleyen zamanda kireçlenme artar ve ağrı tekrarlarsa işlem tekrarlanabilir.

Sonuç olarak hastanın yaşı, ek hastalıkların varlığı veya hastanın cerrahi istemiyor olması diz ağrısında su soğutmalı diz RF ile tedavi seçiminin en önemli nedenleridir.

Video :

Ankara da bulunan muayenehanemizi 05462856646 nolu telefondan arayarak randevu alabilir veya iletişime geçebilirsiniz.

Yorumları görüntüle

  • Selam
    Benim sol dizim 2007 de agrımaya başladı
    2011 özel hastanede kapali amalyat oldum
    Ama hic bir faydasini olmadı teşis olarak kıreçlenme ön çaprast bağı buzukluğu dediler
    Yaklşık 1 aydirda sağ dizimdede başladi
    Sizin bu tedavi bana fadası olurmu
    Teşekürler
    Yaşım 41

    • Merhaba ;
      Daha önce yaptırmış olduğunuz tettikleri bize ulaştırısanız yardımcı oluruz geçmiş olsun.

  • Annem 70 yaşın da ve çok ciddi kireçlenme var bacaklarında doktorun teşhisi oturup kalkarken yürürken çok zorlanıyor bunun tedavisi varımdır

    • Radyofrekans tedavisi bu hastalıkta çok yüzgüldürücü sonuçlar verebilir. Tetkikleri ile hastamızı değerlendirelim. Geçmiş olsun.

  • Merhaba ben 28 yasındayım normalde hiç bir ağrım sızım yok cok fala yürüdüğümde yokuş çıkıp indiğimde dizimde aşırı ağrı başlıyor bir iki gün dinlendikten sonra kesiliyor ama köyde sık sık dağ taş tarla geziyorum dayanılmaz acı veriyor sağ dizimde başlıyor dinlene dinlene devam ediyorum yürümeye sol dizimdede aynıı agrı başlıyor ne edicem bilemedim bir ara gittiö doktora ilaç yazdı ektisi olmadı cok gensin bu yaşta olmaz öyle deyip bani savuşturdu bilgi verirseniz ona göre bi yol izlemek istiyorum şimdiden teşekkürler

    • Genç yaşta da diz ağrısına neden olan hastalıkllar olabilir. Tetkiklerinizin yapılması ve tekrar doktora başvurmanızı öneririm. İlaçlar ikl tedavi basamağı. İlaç ile rahatlamadığını söylerseniz tetkikleriniz istenecektir. Geçmiş olsun.

      • Annem 62 yaşında ayaklarında yırtılma ve kireçlenme var. Doğal bir tedavi öneriniz var mı ıydı

        • Ameliyatsız tedavimiz amleliyathane şartlarında yapılan girişimsel bir yöntemdir. Geçmiş olsun.

          • Evet kireçlenme içinde bu tedaviler uygulanıyor. 05462856646 nolu telefonu arayın yanıt verelim. Geçmiş olsun

      • Benim sağ dizimde sıvı kaybından dolayı çok yurudugumde ağrı oluyor normalde ağrı yok .... ve iğneler yaptırdım sizin tedavi faydalı olurmu

        • Yaşınızı ve tetkik sonuçlarınıza ve hatta muayene sonuçlarınıza göre yorum yapmamız doğru olur

          • Sevgili hocam 68 yaşındayım çalışıyorum sağlıklıyım gerekirse muayene olmak için yerinize gelebilirim yeriniz nerde

          • 05462856646 numaralı telefonunumuzdan hem adresimizi hem de tüm sorularınıza yanıt verebiliriz. Geçmiş olsun

  • 50 yaşındayım. 2004 yılında yan ve çapraz bağlardan amaliyat oldum. 2 tane vida takıldı. Şuanda ayağım şiş ve bilemiyorum. Rotken çekildi kireçlemne olduğunu söyledi Dr
    Ağrı kesici ve kremler verdi
    Egzersiz hareketlerini yapmamı istedi. Bu başka tedavisi var mı yardımcı olursanız sevinirim .

    • Kireçlenmenin farklı tedavileri var. Ancak ameliyat sonrası dizde şişme varsa ameliyatı yapan doktorunuzla da görüşmenizi tavsizye ederim. Geçmiş olsun.

  • 65 yaşında annem 110 kilo dizlerinde şiddetli ağrıları var gezemiyor yağmurda dahada artıyo burada protez dediler biz kabul etmedik bu radyoterapi iyi gelirmi birde kö k hüc re tedavisi varmış bilmiyoruz bizleri aydınlatırsanız seviniriz saygılar

    • Evet radyofrekans tedavisi uygun olur. K ök hü cre uygun olup olmadığına muayene sonrası karar verebiliriz.

  • Benım dızımde ıkı yıldır agrı var amalıyat dıyorlar protez koyulacak dedıler yasım 55 erken dıye bıraz dayan dıyorlar sıze gelsem ne GIBI care olursunuz

    • Evet 55 yaş protez için erkenç. Su soğutmalı RF tedavisi bu yaş için uygun bir" tedavi yöntemidir. Film leriniz ile birlikte değerlendirelim. Geçmiş olsun.

  • Merhaba 38 yasindayim benim sağ kalcamda çocuk yaşta kalça çıkığı oluşmuş fakat farkedilmemis şuan kireçlenme olduğu için çıkık kısımda bacagimda ağrılar başladı zaman zaman üzerine basamiyorum aksayarak yürüyorum günlük yaşantıma devam edemiyorum doktor yasimdan dolayı ameliyat için erken olduğunu söyledi ağrı kesici kullanıyorum fakat agriyi kesmiyor bu tedavi sadece diz icinmi

    • Bu tedavi kalça için de uygulanıyor ve etkinliği oldukça iyi. Geçmiş olsun.

  • Hocam merhaba annem 58 yaşında diz kapağında yanma ve ağrılar oluyor yürümekte zorlanıyor kalkıp oturmakta zorluk çekiyor gece ağrıları artıyor doktor yırtık olmadığını söledi doktorun verdiği ilaçlarda çok fayda etmiyor hafif şişlik var kaplıca önerildi sizce kaplıcanın faydası olurmu radyofrekans tedavisi etkli olurmu kaplıcadan öncemi sonramı size gelsek nasıl uygun olur.

    • Etkili olma ihtimali düşük ama denenebilir. RF tedavisi etkin bir tedavi yöntemidir. Geçmiş olsun.

  • Merhaba annem 72 yaşında dizde kirecleme belde belkayması var doktorlar amaliyat diyor annemin şeker kalp kolesterol birkaç hastalığı var bunun için bize bir çözüm yolu varsa sizden ricam bize bildirin

    • Tekiklerinizi değerlendirelim, cerrahi dışı tedaviler bu durumda ilk tercih olabilir. Tetkik ve muayene sonucuna göre uygulanabilecek uygun tedavi yöntemine karar verelim. Geçmiş olsun.

  • Merhaba benim doğuştan kalça çıkıklığı olduğunu öğrendim sol kalçamın ağrısından yürüyemiyorum ameliyat olmadan nasıl bir tedavi uygulayabilirsiniz kesin çözüm nedir ben kireçleme olmuştur diye düşünüyorum

    • 1973 doğumlu iseniz ameliyat için erken görünüyor. Rf tedavisi etkin olacaktır ancak bu durumda hiçbir tedavi metodu için kesin çözüm demek mümkün değildir. Dilerseniz tetkikleriniz ile sizi değerlendirelim ve en uygun tedaviyi önerelim. Geçmiş olsun.

    • Merhabalar
      47 yaşındayım yaklaşık iki yıl önce sağ kalçamda ağrı şikayetim başladı sonrasında yapılan tetkikte Mr sonucunda sağ kalçada kireçleme olduğu anlaşıldı fizik tedavi gördüm ağrılarım %20 oranında azalsada zaman zaman kendini gösteriyor hatta sağdan sola ağrı yer değiştiriyor RF tedavisi sorunum için ne kadar fayda sağlar teşekkürler

      • Mutlak cerrahi gerektirmeyen durumlarda RF tedavisi en etkin yöntemlerden biridir. Cerrahi veya Rf tedavisinde etkinliği net belirlememiz için sizi ve tetkiklerinizi İncelememiz daha doğru olacaktır. Cerrahi dahil tüm tedavi yöntemlerinin etkinliği hastaya göre belirlenir. Geçmiş olsun